Fedora 21 | Η νέα γενιά του Fedora

Πριν από κάτι λιγότερο από ένα χρόνο το Fedora.next project άρχισε να ακούγεται.

"Θα κάνουμε το Fedora cool ξανά"

ήταν το σύνθημα.  Η πρώτη της διανομής τον τελευταίο καιρό (από άποψη χρηστών) δεν πτόησε τη κοινότητα του Fedora, αντίθετα της έδωσε κίνητρο για μια μεγάλη αλλαγή. 

Ο εξαμηνιαίος κύκλος πήγε περίπατο και έτσι το Fedora 21 έρχεται στην τελική του έκδοση ένα ολόκληρο χρόνο μετά τον προκάτοχό του. 


Το Fedora 21 περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές εκδόσεις για πρώτη φορά στην ιστορία του. Μία έκδοση για υπολογιστές γενικής χρήσης (Fedora WorkStation), μία για εξυπηρετητές (Fedora Server) και μία για cloud υπηρεσίες (Fedora Cloud). 






Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των εκδόσεων:

Η έκδοση για Cloud περιλαμβάνει την Cloud Base και την Atomic. Η Cloud Base είναι κατάλληλη για όποιον θέλει να τρέξει το Fedora σε ένα ΑWS public cloud ή σε έναν ιδιωτικό όπως το OpenStaack. Υπάρχει η δυνατότητα παραμετροποίησης και η δυνατότητας προσθήκης νέων πακέτων.  
Η Atomic είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να τρέχε Docker containers.

 Έγιναν αρκετές συζητήσεις πάνω στην έκδοση για Servers, μιας και η RedHat ήδη υποστηρίζει την κοινότητα του CentOS για servers. Παρ' όλα αυτά το Fedora αποτελούσε ακόμα και πριν από αυτή την έκδοση καλή λύση για servers (βλ υπηρεσίες Okeanos), αλλά τώρα όλα έρχονται σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο. Με αυτή την ειδική έκδοση θα έχετε έτοιμα εργαλεία έτσι ώστε να δημιουργήσετε τις δικές σας διαδικτυακές υπηρεσίες με βάσεις δεδομένων web applications ή υπηρεσίες cloud computing. Ότι χρειάζεστε από έναν server βρίσκεται πακεταρισμένο στην έκδοση αυτή.





Τέλος, η κλασική έκδοση του Fedora που ξέρουμε τόσα χρόνια, για PCs και laptops ονομάζεται πλέον Fedora WorkStation και για άλλη μια φορά περιλαμβάνει ότι πιο καινούριο υπάρχει στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού.
Το προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον είναι όπως πάντα το Gnome το οποίο βρίσκεται πλέον στην έκδοση 3.14. 
Επιπλέον για πρώτη φορά θα υπάρχει, έστω και σε preview, το wayland , τον επερχόμενο αντικαταστάτη του X server.

Το εκπληκτικό εργαλείο DevAssistant έρχεται πλέον προεγκατεστημένο στο Fedora για να κάνει ευκολότερη τη ζωή των προγραμματιστών. Πλέον τα makefiles και τα RPM πακέτα σας θα δημιουργούνται με ένα κλικ! 

Ο installer έχει αναβαθμιστεί προσφέροντας ευκολότερο dual boot με Windows ή OS X από ποτέ. 

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις αλλαγές στο επίσημο wiki



Η νέα γενιά του Fedora είναι εδώ πιο cool από ποτέ. 


Αν είστε ένας απλός χρήστης που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του για εργασία και διασκέδαση μπορείτε να βρεθείτε μπροστά σε ένα μοντέρνο, γρήγορο λειτουργικό με λογισμικό ακμής με αμέτρητες επιλογές παραμετροποίησης για κάθε γούστο.


Το προεπιλεγμένο desktop: Gnome 3.14


Αν είστε ένας προγραμματιστής πέρα από το ότι θα έχετε τα πιο σύγχρονα εργαλεία προγραμματισμού, θα γλιτώσετε πολύ χρόνο για χρονοβόρα πράγματα όπως το packaging με το DevAssistant. 



Download τώρα! 

Μπορείτε να κατεβάσετε το νέο Fedora από το νέο site!

Αναβάθμιση

Αν χρησιμοποιείται κάποια παλαιότερη έκδοση τους Fedora μπορείτε εύκολα να αναβαθμίσετε στην 21 με το κλασικό fedup.  

Αρχικά πρέπει να πάρετε  τις τελευταίες αναβαθμίσεις του 20 δίνοντας:

sudo yum update

ή χρησιμοποιώντας γραφικό περιβάλλον.

Έπειτα κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του fedup (αν έχετε κάποια προηγούμενη πρέπει  να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη τελευταία) δίνοντας

sudo yum update fedup fedora-release


Τέλος ξεκινάτε την αναβάθμιση με την εντολή: 

sudo fedup --network 21 --product=workstation 

Όπου αντί για workstation μπορείτε να βάλετε επίσης server ή cloud ανάλογα με την έκδοση του Fedora που επιθυμείτε. Αν δε θέλετε να εγκατασταθούν τα default πακέτα που περιέχει η κάθε νέα έκδοση του Fedora (workstation, server, cloud) και θέλετε απλά να αναβαθμίσετε τα ήδη υπάρχουσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή nonproduct. 
  





Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Αλλαγές στις αναβαθμίσεις του fedora

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow