Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουάριος, 2013

Bash Scripting - Δουλέψτε έξυπνα με λίγο (δικό σας) κώδικα

Εικόνα
Το bash είναι το πιο γνωστό shell που χρησιμοποιείται σε όλες τις διανομές Linux. Ως shell ορίζουμε ένα σύνολο από εντολές οι οποίες μας επιτρέπουν να εκτελούμε βασικές ή και πολύπλοκες διεργασίες.  Ένα απλό παράδειγμα είναι η αντιγραφή ενός αρχείου από ένα directory σε ένα άλλο. Το  Bash  είναι έναν εγχείρημα του  GNU . Το όνομα του προέρχεται από τα αρχικά:  Bourne-Again Shell . Το  Bourne ήταν ένα κέλυφος επί εποχής  Unix  την δεκαετία του 70, το Bash δημιουργήθηκε το 1987 από τον  Brian Fox  και στην συνέχεια εξελίχθηκε από τον  Chet Ramey . Πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι σχεδόν όλως των Unix-ειδών συστημάτων. Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό την εκμάθηση του προγραμματισμού σε bash. Εάν θέλετε να γνωρίσετε και να μάθετε για το bash μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό Γνωριμία με το κέλυφος Bash . Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να σας δείξουμε κάποια παραδείγματα ώστε να κατανοήσετε την δύναμη του bash και να μπορέσετε να δημιουργήσετε απλά scripts που θα κάνουν ευκολότερη την

Αλλαγή γλώσσας στο Gnome 3.6

Εικόνα
Ένα τρελό «bug» του Gnome 3.6 είναι η αδυναμία αλλαγής γλώσσας με alt+shift κάνοντας την παραδοσιακή απλή ρύθμιση. Το πρόβλημα αυτό έχει διορθωθεί στις επόμενες εκδόσεις του Gnome, όμως στην 3.6 βασανίζει ακόμα πολύ κόσμο, οπότε ας προσπαθήσουμε να το λύσουμε.

Fedora Activity Day 2013 - Να είστε όλοι εκεί

Εικόνα
Θέλετε να εγκαταστήσετε το Fedora στον υπολογιστή σας, έχετε απορίες; Θέλετε να μάθετε τα πάντα για  το Fedora; Θέλετε να συνεισφέρετε σε ένα από τα μεγαλύτερα projects ελεύθερου λογισμικού στον πλανήτη; Τότε το Fedora Activity Day είναι ο κατάλληλος προορισμός για το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013, αν βρίσκεστε στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη.    

Δημιουργία πακέτων RPM από source code

Εικόνα
Πολλές φορές μας έχει τύχει να θέλουμε ένα πρόγραμμα για την Red Hat based διανομή μας (Red Hat Enterprise, Fedora, Scientific Linux, CentOS κτλ) και να μην μπορούμε να το βρούμε επειδή κανείς δεν φρόντισε να δημιουργήσει ένα RPM πακέτο για αυτό και προφανώς επειδή δεν υπάρχει στα αποθετήρια. Προσθήκη λεζάντας                                                         Σε αυτό τον οδηγό θα δούμε πως θα φτιάξουμε τα δικά μας RPM πακέτα. Η δημιουργία RPM πακέτων δεν είναι φυσικά αναγκαίος τρόπος για την εγκατάσταση προγραμμάτων από τον πηγαίο κώδικά τους, καθώς υπάρχει και η δυνατότητα του χειροκίνητου compile.