Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάιος, 2011

Record my Fedora desktop

Εικόνα
Πολλές φορές ίσως να έχουμε αναρωτηθεί πως φτιάχνονται τα βίντεο που δείχνουν την επιφάνεια εργασίας μας και βλέπουμε πολύ συχνά στο osarena. Για να φτιάξουμε και εμείς τέτοια βίντεο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ απλή εφαρμογή που λέγετε gtk-record-my-desktop! Βρίσκεται στα αποθετήρια οπότε μπορείτε να την κατεβάσετε από εκεί. Το είχαμε παρουσιάσει και παλαιότερα Η χρήση της εφαρμογής είναι τόσο απλή που δεν χρειάζεται καν την αναφέρουμε.

Το Linux στο esc (ΕΤ1)

Εικόνα
Για όσους δεν το ξέρετε το escape είναι μια τεχνολογική εκπομπή που προβάλλεται κάθε μέρα στις 5 το απόγευμα. Σήμερα ήταν η τιμητική μας, μιας και η μέρα ήταν αφιερωμένη στο ελεύθερο λογισμικό!! Στην εκπομπή βρέθηκε ο Γιάννης Τσιούρης και Πιέρρος Παπαδέας οι οποίοι παρουσίασαν τις αξίες του ελεύθερου λογισμικού για αρκετή ώρα δεχόμενοι και τις ερωτήσεις των τηλεθεατών. Μάλιστα (μετά από δική μου επιμονή στο twitter) έγινε και μια mini παρουσίαση στο Gnome 3 σε ένα laptop που έτρεχε Fedora 15. Πραγματικά μοναδικές στιγμές!!! Ένα μεγάλο κομμάτι της παρουσίασης μπορείτε να το βρείτε εδώ Τα βίντεο είναι λίγο χάλια, αλλά τι να κάνουμε! Για όσους θέλουν να δουν όλη την εκπομπή υπάρχει σε μαγνητοσκόπηση στις 12:00 τα μεσάνυχτα σήμερα στο ΕΤ1! Αν κάποιος μπορεί ας μας την γράψει κι όλας και να την βάλει στο youtube ώστε να την έχουμε και σε καλή ποιότητα! Το καλό βίντεο με ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να το δείτε εδώ

Gnome 3|Διαχείρηση extensions από το tweak

Εικόνα
Τις τελευταίες μέρες είδαμε κάποια ενδιαφέροντα applets για την μπάρα μας στο Gnome 3 που μας κάνουν ευκολότερη την ζωή, δίνοντάς μας σημαντικές πληροφορίες που είχαμε συνηθίσει να έχουμε στο Gnome 2. Δείτε εδώ το weather applet Δείτε εδώ το system monitor applet

Weather Extension για το GNOME Shell

Εικόνα
Ακόμα ένα όμορφο και πρακτικό extension για το Shell είναι το Weather Extension . Κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομα του, δείχνει τον καιρό!

Gnome 3| To power off στην θέση του !

Εικόνα
Αυτό που έκανε την χειρότερη εντύπωση στο εκπληκτικό κατά τ' άλλα gnome 3 ήταν ότι δεν υπήρχε κανέναν προφανής τρόπος για να κλείσουμε τον υπολογιστή μας. Για κάποιους μπορεί να είναι απλό να δώσουν σε ένα τερματικό poweroff αλλά για έναν νέο χρήστη θα ήταν απελπισία. Το poweroff ενεργοποιείτε αν πατήσουμε alt ενώ έχουμε ανοιχτό το μενού του ονόματός μας. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να το μαντέψει κάποιος νέος χρήστη γι αυτό θεωρώ την επιλογή αυτή τραγικό λάθος. Πάμε λοιπόν με έναν πάρα πολύ απλό τρόπο να το φέρουμε στην θέση του! Σε Fedora δίνουμε

Fedora 15 tricks | Το 'έξυπνο' τερματικό

Εικόνα
Το Fedora 15 κυκλοφόρησε όπως σας παρουσιάσαμε και σε αυτό το άρθρο θα δούμε μια αρκετά χρήσιμη απλή προσθήκη στο τερματικό !

Αποθετήριο εκπαιδευτικού λογισμικού στο Fedora

Εικόνα
Μπορεί το πρόγραμμα με τα netbook στους μαθητές του Γυμνασίου να απέτυχε, οι εφαρμογές όμως που δημιουργήθηκαν γι αυτό υπάρχουν ακόμα! Οι εφαρμογές αυτές υπήρχαν προεγκατεστημένες στα netbooks των μαθητών της Α' Γυμνασίου και αποτελούσαν βοηθήματα για τους μαθητές, αλλά και γενικά για την διεξαγωγή του μαθήματος.

Ελληνική διόρθωση στον Firefox

Εικόνα
Έχει τύχει αρκετές φορές να θέλουμε να γράψουμε κάτι σημαντικό στο κάποιο forum ή σε κάποιο blog, ακόμα και σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, αλλά να προτιμούμε να το γράφουμε πρώτα στο Libre/Open Office ώστε να είμαστε σίγουροι πως η ορθογραφία μας, αλλά και γενικά η γραφή μας είναι σωστή. Το γρήγορα γράψιμο δημιουργεί λαθάκια, που αν δεν δούμε την κυματιστή κόκκινη γραμμούλα δεν θα τα διορθώσουμε ποτέ.

Fedora 15- Έφτασε και σας περιμένει!

Εικόνα
Μετά από όλη αυτή την αναμονή το Fedora 15, η πρώτη διανομή με προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον το Gnome 3 είναι γεγονός!

Αύριο το νέο Fedora

Εικόνα
H αναμονή για τους φίλους του Fedora τελειώνει αύριο (24/5/11), μιας και επιτέλους θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση με την κωδική ονομασία Lovelock. To Fedora 15 θα είναι η πρώτη διανομή που χρησιμοποιεί σας προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας το Gnome 3, και είναι ίσως η μοναδική διανομή στην οποία το Gnome 3 δουλεύει τέλεια!

Gaia – Άλλο ένα υπέροχο θέμα για το Gnome 3

Εικόνα
ΟΚ, η φωτογραφία είναι λίγο μια άτυχη στιγμή, αλλά όταν όταν είδα το όνομα του θέματος το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η θεά Γαιά και ο τρόπος που παρουσιαζόταν στο God Of War 3!!! :P Η στιγμή της επίσημης έλευσης του Fedora 15, της πρώτης διανομής με Gnome 3 πλησιάζει και εμείς ετοιμαζόμαστε να το υποδεχτούμε. Είδαμε εδώ έναν τρόπο για να αλλάζουμε θέματα στο gnome 3. Για την ακρίβεια ο τρόπος που παρουσίασα σε εκείνο το άρθρο ήταν ένας συνδυασμός δύο τρόπων, τον οποίο τον ανακάλυψα τυχαία (δεν γράφεται πουθενά αλλού δηλαδή), αλλά όχι μόνο δουλεύει άψογα, αλλά είναι και πολύ πιο απλός αφού δεν χρειάζεται να δώσετε ούτε μια λέξη στο τερματικό.

Αλλαγή θέματος στο Gnome 3

Εικόνα
Ποιος είπε ότι το gnome 3 δεν έχει προσαρμοστικότητα και είναι ίδιο σε όλες τις διανομές; Ο Κωνσταντίνος το είπε και εμείς ερχόμαστε να τον διαψεύσουμε!! :) Πριν καν κυκλοφορήσει το Fedora 15 , η οποία θα είναι η δημοφιλέστερη διανομή που θα «φοράει» Gnome 3, οι εκπληκτικοί προγραμματιστές του Fedora έφτιαξαν θέματα και πρόσθετα ώστε να κάνουμε αυτό που είχαμε συνηθίσει στον Gnome 2: Να το «πειράζουμε» συνέχεια!!

Επιστρέψτε τα εικονίδια στο desktop του gnome 3

Εικόνα
Αυτό που δεν άρεσε σε αρκετούς που χρησιμοποίησαν το gnome 3 ήταν ότι η επιφάνεια εργασίας ήταν άδεια. Είχαμε εξηγήσει παλαιότερα γιατί συμβαίνει αυτό αλλά η συνήθεια είναι συνήθεια!! Στον gnome 3 όμως όλα γίνονται. Έτσι λοιπόν θα δούμε τώρα το πως θα βάλουμε εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας μας!

IcedTeaWeb | ένα java plugin για όλες τις δουλειές στο Fedora

Εικόνα
Είναι αρκετά συνηθισμένο στην περιήγησή μας στο διαδίκτυο να χρησιμοποιούμε για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πολυμέσων εκτός από το flash και java. Γραμμένα σε java μπορείτε να βρείτε διαδικτυακά παιχνίδια, διαδικτυακές εφαρμογές (όπως το live timing στο f1.com) και πολλά άλλα. Για να εκμεταλλευτείτε τις λειτουργίες αυτών των εφαρμογών χρειάζεστε ένα java plugin. Το IcedTeaWeb είναι ένα τέτοιο πρόσθετο ανοιχτού κώδικα όμως βασισμένο στο NetX project και έρχεται στο Fedora 15 με σκοπό να αντικαταστήσει το java-1.6.0-openjdk-plugin που κάνει την ίδια δουλειά

Gnome 3 | Το καλύτερο chat που κάνατε ποτέ!

Εικόνα
Σε προηγούμενο άρθρο αναλύοντας τις ικανότητες του νέου gnome 3 αναφέραμε και την δυνατότητα ενός διαφορετικού μέχρι πρότινος τρόπου συνομιλίας (instant messaging). Το gnome 3 συνεργάζεται άριστα με το empathy (την προεπιλεγμένη chat εφαρμογή στις περισσότερες διανομές), με σκοπό να προσφέρει μια εντελώς διαφορετική και πρωτοποριακή εμπειρία συνομιλίας. Το empathy είναι ίσως η καλύτερη εφαρμογή για chat. Μπορείτε να προσθέσετε ταυτόχρονα λογαριασμούς από πάρα πολλές υπηρεσίες, όπως facebook, msn κτλ, ώστε να τα έχετε όλα μαζί και μην χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πολλά προγράμματα ούτε να έχετε τέτοιες ιστοσελίδες ανοιχτές.

Fedora 15|Γραφικό Περιβάλλον| Gnome 3

Εικόνα
Το Gnome 3 κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και έτσι η τελική του έκδοση βρίσκεται ήδη στην beta του Fedora 15 πο υ είναι ήδ η διαθέσιμη και γεμάτη καινοτομίες Η επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του Fedora 15 είναι στις 24 Μαΐου και η επίσημη σελίδα του gnome 3 είναι εδώ . Εγώ πάντως το εγκατέστησα μόνιμα στον υπολογιστή μου εδώ και λίγες μέρες απολαμβάνοντας τις καινοτομίες του. Σαν υποσημείωση, η εγκατάσταση του Fedora 15 δεν διαφέρει σε τίποτα από του 14, (τουλάχιστον στην beta), οπότε αν χρειάζεστε οδηγό μπορείτε να τον βρείτε εδώ .

Fedoraplus | Εγκαταστήστε τις κλειστές/απαραίτητες εφαρμογές με δύο κλικ

Εικόνα
Το Fedora 15 έχει σχεδόν φτάσει, αφού μόνο λίγες ημέρες μένουν για την επίσημη κυκλοφορία του. Η έκδοση αυτή αναμένεται να είναι η καλύτερη με το gnome 3 να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της που θα κοσμεί την διανομή. Το Fedora 15 θα είναι πιο εύκολο από ποτέ!